رنگ کردن لباس با زنگ آهن

رنگ کردن لباس‌ها با زنگ آهن روشی جالب و منحصر به فرد است که می‌توان با آن طرح‌ها و شکل‌های زیادی خلق کرد. اگر لباس شما در مجاورت فلزی زنگ زده قرار گرفته و لک شده است آن را دور نیاندازید شما می‌توانید با روش رنگ کردن لباس ها با زنگ آهن دوباره از آن استفاده کنید.

استفاده از پوست گردو و کلم بنفش برای رنگ کردن لباس از معمول‌ترین روش‌ها است که از گذشته تا امروز انجام می‌شود. رنگ کردن لباس با استفاده از زنگ آهن همانند دو روش قبل می‌تواند در منزل انجام شود.

به اکسید شدن آهن زنگ زدن می‌گویند. آهن هنگامی که در مجاورت اکسیژن و رطوبت قرار بگیرد شروع به انجام واکنش‌های شیمیایی می‌کند. که در نتیجه اکسید شده و به رنگ قهوه‌ای در می‌آید.

در هنگام رنگ کردن لباس‌ها با زنگ آهن باید احتیاط کنید زیرا ممکن است زنگ آهن لباس را بخورد. در ادامه با مراحل رنگ کردن لباس با استفاده زنگ آهن و نکات قابل توجه آن همراه ما باشید.

مراحل آماده سازی:

1. رعایت ایمنی و مراقبت از خود و وسایل خانه

برای رنگ کردن لباس خود با زنگ آهن ابتدا سطح میز کارتان را با یک پلاستیک یا سفره‌ی پلاستیکی ارزان قیمت بپوشانید. لباس‌های کهنه بپوشید و یا پیشبند ببندید تا لباس‌هایتان لک و رنگی نشوند و همچنین آسیب نبینند. حتماً یک جفت دستکش پلاستیکی بپوشید بهتر است از دستکش‌هایی مانند دستکش آشپزخانه استفاده کنید.

2. پیدا کردن وسایل فلزی زنگ زده

وسایل فلزی که پیدا می‌کنید بهتر است کمی زنگ زده و قدیمی و کهنه باشند. تا زنگ زدن راحت‌تر و سریع‌تر انجام شود و طرح‌ها به خوبی بر روی پارچه انجام بگیرند. شما می‌توانید از زنجیر چرخ، میخ و یا چرخ دنده‌ها استفاده کنید اگر این لوازم را در منزل ندارید می‌توانید آن‌ها را از فروشگاه‌های لوازم دست دوم و گاراژها تهیه کنید چنانچه تهیه آنها برای شما امکان پذیر نبود از وسایل فلزی دیگر می‌توانید استفاده کنید.

3. انتخاب لباس

لباس‌های سفید بهترین انتخاب برای انجام رنگ کردن با زنگ آهن می‌باشد. از هر جنس لباسی می‌توانید استفاده کنید. الیاف لباس انتخابی شما می‌توانند طبیعی و یا مصنوعی باشند اما اگر جنس لباس پنبه‌ای و یا ابریشمی باشد نتیجه‌ی بهتری خواهد داد. لباس‌های پشمی نیز مناسب هستند و رنگ را به خوبی جذب می‌کنند اما رنگ تیره‌تری پیدا می‌کنند. بنابراین می‌توانید از لباس ترکیبی پشم و پنبه استفاده کنید.

4. پهن کردن لباس

برای رنگ کردن لباس خود با زنگ آهن نیاز است لباس را بر روی یک سینی پهن کنید در صورت نداشتن سینی به اندازه‌ی لباس انتخابی از یک صفحه‌ی بزرگ پلاستیکی استفاده کنید. با تا زدن، موج دار کردن و چین دادن لباس به شکل‌های مختلف می‌توانید طرح‌های متفاوتی را به وجود آورید.

5. اسپری کردن محلول سرکه و آب

در این مرحله از نصف یک بطری بزرگ را از آب و نصف دیگر را از سرکه پر کنید. برای ترکیب شدن سرکه و آب در بطری را بسته و تکان دهید. سپس به صورت یکنواخت محلول آب و سرکه را بر روی کل لباس اسپری کنید.

مراحل رنگ کردن لباس با زنگ آهن:

1. چیدن وسایل فلزی بر روی لباس

اولین مرحله این است که وسایل فلزی زنگ زده را طبق طرح دلخواه خود بر روی لباس بچینید. از روی هم ریختن فلزات بر یکدیگر خودداری کنید زیرا عدم تماس فلز با لباس باعث می‌شود لباس رنگ نگیرد.

2. اسپری دوباره‌ی محلول آب و سرکه

محلول آب و سرکه را برای بار دوم بر روی کل لباس اسپری کنید. توجه کنید بر روی همه‌ی فلزها اسپری شود. اگر لباس را به دور فلزها پیچیده‌اید محلول را به قسمت‌های داخلی اسپری کنید.

3. پوشاندن لباس توسط یک صفحه‌ی پلاستیکی بزرگ

لبه‌های پلاستیک را برای پوشاندن لباس، زیر سینی یا صفحه‌ی پلاستیکی که لباس را در آن گذاشته‌اید قرار دهید. اگر فلزها را بر روی لباس قرار داده‌اید بهتر است یک یا دو کتاب سنگین بر روی آن بگذارید. البته قسمت‌های تا شده و پیچیده شده‌ی لباس احتیاجی به این فشار ندارند.

4. قرار دادن لباس به شکل پوشانده شده به مدت چند روز

سپس چند روزی را صبر کرده تا فلزها زنگ زده و لباس‌ها رنگ بگیرند. اگر پس از گذشت چند ساعت تا یک روز بعد از زنگ زدن فلزها لباس را از فلزها جدا کنید رنگ روشنی تشکیل می‌شود. هرچه این مدت زمان طولانی‌تر شود رنگ تیره‌تری به وجود می‌آید. توجه داشته باشید اگر زنگ زدگی فلز بیش از حد شود باعث سوراخ شدن لباس می‌شود پس لباس را در طول این مدت چک کنید.

مرحله‌ی نهایی رنگ کردن لباس با زنگ آهن:

1. برداشتن وسایل فلزی از روی لباس

برای برداشتن وسایل فلزی از روی لباس ابتدا دستکش‌های پلاستیکی را دستتان کنید سپس پوشش پلاستیکی را به آرامی از روی لباس بر دارید. خالا وسایل فلزی را از روی لباس جمع کنید. از این فلزها می‌توانید دوباره برای رنگ کردن لباس استفاده کنید.

2. آماده کردن محلول آب و نمک

در یک سطل بزرگ محلول آب و نمک تهیه کنید. به ازای هر 4 لیتر آب یک قاشق غذا خوری نمک اضافه کنید. آب نمک فرایند زنگ زدن را متوقف می‌کند و همچنین باعث ماندگاری بیش‌تر رنگ لباس می‌شود.

3. قرار دادن لباس در محلول آب و نمک

لباس را در درون محلول آب نمک قرار می‌دهیم به گونه‌ای که تمام لباس خیس شود سپس آن را به مدت 30 دقیقه درون محلول می‌گذاریم.

4. شستن لباس

در این مرحله از رنگ آمیزی لباس با زنگ آهن لباس‌ها را با دست یا ماشین لباس شویی بشورید. اگر جنس الیاف لباستان پشم یا ابریشم می‌باشد بهتر است که با دست شست و شو داده شود. الیاف مصنوعی و کتان را می‌توانید در لباس شویی بشورید.

5. خشک کردن لباس

آخرین مرحله‌ی رنگ کردن لباس با زنگ آهن خشک کردن لباس می‌باشد. چگونه خشک کردن لباس بستگی به جنس آن دارد. لباس‌های با جنس الیاف مصنوعی را می‌توانید با ماشین‌های خشک کن و یا آویزان کردن خشک کنید البته توجه داشته باشید در مجاورت حرارت بالا قرار نگیرند. لباس‌های پشمی و ابریشمی را بر روی سطوحی صاف خشک کنید. پس از خشک شدن لباس می‌توانید از آن استفاده کنید.

از روش رنگ کردن لباس با زنگ آهن می‌توانید برای رنگ کردن پارچه نیز استفاده کنید. پارچه‌های با الیاف طبیعی مانند کتان برای رنگ کردن با زنگ آهن مناسب‌تر هستند. از این پارچه برای دوخت وسایل مختلفی مانند کیف دستی، کیف موبایل، لباس و حتی درست کردن تابلوی دیواری می‌توانید استفاده کنید.

اگر برخی از طرح‌های به وجود آمده بر روی لباستان را هنگام رنگ کردن لباس با زنگ آهن دوست ندارید می‌توانید با روش‌های زیر آن‌ها را پاک کنید.

روش اول استفاده از آب لیموترش تازه می‌باشد. آب لیموترش تازه خاصیت اشباع زنگ زدگی را دارد. مقدار از آبلیمو را بر قسمت مورد نظر می‌ریزیم سپس به آن آب نمک را به مالید. بعد از حداقل یک و نیم ساعت ماندن محلول بر روی لباس آن را با حوله‌ی سفید و تمیز پاک کنید. اگر لکه هنوز باقی مانده است لباسی که در محلول آبلیمو و نمک بوده است را یک ساعت تا یک و نیم ساعت در مجاورت نور مستقیم خورشید قرار دهید سپس آن را با مواد شوینده بشویید.

اگر لکه‌ی مورد نظر کم رنگ است می‌توانید از محلول آب و تارتار استفاده کنید. برای تهیه این محلول شش قاشق چای خوری تارتار را به دو لیتر آب گرم اضافه کرده و خوب مخلوط می‌کنیم سپس به محل مورد نظر می‌مالیم. اجازه دهید این محلول چندین ساعت بر روی لکه باقی بماند. محلول چهار فنجان آب و دو قاشق چای خوری آمونیاک نیز برای پاک کردن لکه‌ی زنگ آهن مفید است.

پاک کننده‌های ضد زنگ مطمئن و حرفه‌ای نیز برای پاک کردن لکه‌های زنگ آهن مناسب هستند. بهتر است لکه هی زنگ آهن پارچه‌هایی با الیاف پشم و ابریشم و دیگر الیاف ظریف با این روش تمیز شوند.

چکاندن مقداری آب لیموی تازه بر روی لکه‌ی زنگ آهن و اتو کردن آن روشی دیگر برای پاک کردن لک زنگ آهن می‌باشد.

سرکه‌ی سفید و اسید استیک را با یک لیوان آب مخلوط کنید و بر روی حرارت قرار دهید و محلول را قبل از به جوش آمدن از روی حرارت بردارید سپس آمونیاک و نوشیدنی سودا را به آن اضافه کرده و مخلوط کنید. در آخر پارچه‌ی سفید و تمیزی را به محلول آغشته کرده و بر روی لک زنگ آهن قرار دهید. اگر لک کامل پاک نشد این کار را چندین مرتبه انجام دهید.

جوش شیرین می‌تواند تا حدودی لکه‌ی زنگ آهن را پاک کند بنابراین برای لکه‌های کم رنگ مناسب می‌باشد. در این روش مقداری جوش شیرین را با آب مخلوط کنید. پارچه‌ای تمیز و خشک را به محلول آب و جوش شیرین آغشته کرده سپس بر روی لکه بمالید. بعد از چند ساعت لباس را به روش‌های معمول بشویید.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای
‫0/5 ‫(0 نظر)