بهداشت فردی در اسلام

افراد جامعه برای حفظ سلامت جسم خود ناچار می باشند مراقبت های مختلف بهداشت فردی که توسط پزشکان و متخصصان ارائه شده اند را رعایت کنند، به عنوان مثال پیش از خوردن هر نوع غذا و زندگی در محیط های گوناگون باید در اموری که ممکن است سرچشمه بیماری‌ های متفاوت باشند دقت کنند. گاهی انسان مجبور می شود برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ به تزریق واکسن روی آورد، گاهی باید رژیم‌ های متفاوتی از جمله رژیم های غذایی را رعایت کنند و در زمان های مختلف برای انجام معاینات دقیق طبی به مطب پزشکان متخصص مراجعه کنند و پس از ابتلای به بیماری و درمان آن، تا مدتی باید برای جبران نقاهت و رفع آثار باقی مانده از بیماری، به تقویت سیستم ایمنی بدن خود بپردازد. تمامی این مسائل نشان دهنده این موضوع می باشند که انسان سالم، سلامت خود را مدیون زندگی صحیح با رعایت اصول بهداشتی است. بهداشت فردی در اسلام نیز از اهمیت خاصی برخوردار است.

مقدمه

افراد جامعه برای حفظ سلامت جسم خود ناچار می باشند مراقبت های مختلف بهداشتی که توسط پزشکان و متخصصان ارائه شده اند را رعایت کنند، به عنوان مثال پیش از خوردن هر نوع غذا و زندگی در محیط های گوناگون باید در اموری که ممکن است سرچشمه بیماری‌ های متفاوت باشند دقت کنند. گاهی انسان مجبور می شود برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌ به تزریق واکسن روی آورد، گاهی باید رژیم‌ های متفاوتی از جمله رژیم های غذایی را رعایت کنند و در زمان های مختلف برای انجام معاینات دقیق طبی به مطب پزشکان متخصص مراجعه کنند و پس از ابتلای به بیماری و درمان آن، تا مدتی باید برای جبران نقاهت و رفع آثار باقی مانده از بیماری، به تقویت سیستم ایمنی بدن خود بپردازد. تمامی این مسائل نشان دهنده این موضوع هستند که انسان سالم، سلامت خود را مدیون زندگی صحیح با رعایت اصول بهداشتی است.

در این میان، اسلام دین پاک و پاکیزه ای می باشد که پاکیزگی را دوست دارد و به آن سفارش می کند و بر اساس آن احکام و قوانینش را تنظیم می کند. بهداشت فردی در اسلام از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار می باشد به گونه ای که در برخی روایات، به عنوان بخشی از ایمان از آن یاد شده‌ است‏، یعنی مسلمانی که طهارت و نجاست و نظافت را رعایت نکنند ایمان کامل به دین اسلام ندارند. این دین پاک و مبری از هرگونه تحریف و پیرایه، نکاتی درمورد بهداشت فردی ارائه داده و افراد جامعه را به رعایت بهداشت دعوت می کند. عمل کردن به این دستورات، به خصوص در زمان حال، از جمله نکات ضروری می باشد.

قرآن کریم در رابطه با اهمیت بهداشت فردی در اسلام حاوی اطلاعات و توصیه های خاصی می باشد که با مراجعه به آن به صورت کامل متوجه آن ها خواهیم شد. به طور کلی در قرآن کریم ده ها آیه موجود می باشد که حاوی توصیه ها، تکالیف شرعی و مطالباتی در زمینه بهداشت فردی هستند. اگر درمورد روش زندگی رسول اکرم (ص) کمی مطالعه کنیم، متوجه می شویم که ایشان نیز توجه ویژه ای به بهداشت فردی داشته اند و در مکان های مختلف از عموم مردم خواسته اند که این موضوع را رعایت کنند. در یکی از سخنان و احادیث نقل شده از ایشان، نظافت و رعایت نکات مربوط به بهداشت فردی جزئی از ایمان به خدا دانسته شده است. طهارت، پاکیزگی و نظافت در اسلام، شرط مقدمی برای عبادت است. جهت آشنایی بیشتر با بهداشت فردی در اسلام با این مقاله از کیان تن پوش همراه باشید.

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به صفحه لباس زیر مردانه مراجعه کنید.

بهداشت فردی در اسلام چه جایگاهی دارد؟

نظر اسلام درمورد بهداشتانسان مجموعه‌ اى از جسم و جان و روح و تن می باشد. طبعاً دستورات آسمانى ما جامع میان ماده و معنا و براى تکمیل هر دو جنبه است، به عنوان مثال دستورات خداوند براى تربیت جسم و پرورش اندام و در جست‌ و جوى فواید طبى و بهداشتى ‏می‌باشد چرا که طب جسمانى، رابطه نزدیکى با طب روحانى دارد، به‌ نوعی دیگر می توان این گونه بیان کرد که مسائل مربوط به سلامت جسم رابطه نزدیکى با سلامت روح دارد از این‌ ‏رو بهداشت فردی در اسلام همواره مورد توجه واقع شده است. در این میان مواردی چون استحباب پوشیدن لباس نظیف، گرفتن ناخن، زدودن تار عنکبوت، نخوردن آب از کوزه شکسته، تا حتی نماز ها، نیایش‌ ها، راز و نیاز با خدا می‌ تواند، علاوه بر آثار اخلاقى و معنوى و روحانى، به‌ علت اثرات مفید «روان‌ تنى» وسیله‌ اى براى تسکین دردها و اضطراب‌ها مورد توجه قرار گیرد.

از مجموع آموزه‌ های اسلامی که شرح تمامی آنها به طول می‌ انجامد به‌ خوبى می توان متوجه شد که چگونه اسلام یک نهضت علمى نیرومند را پایه‌ گذارى کرد، و به همین دلیل با گذشت دو سه قرن شاخ و برگ آن سراسر جهان اسلام را زیر پوشش خود قرار داد و چنان به ثمر نشست که در مدت کوتاهى کتاب‌ هاى بسیاری در رشته هاى مختلف علمى به‌ویژه در طب بهداشت‏، تألیف و تصنیف شد که بخشى از آن به‌صورت ترجمه، و بخش دیگرى به‌ صورت تحقیقات جدید دانشمندان اسلام، در رشته‌ هاى مختلف علمى انتشار یافت.

 

توصیه های قرآن کریم درمورد بهداشت فردی در اسلام

بهداشت فردی در قرآن کریمدر قرآن کریم توصیه ها و اثرات معنوی بسیاری درمورد رعایت نکات بهداشتی گفته شده است، به گونه ای که اگر درباره بهداشت فردی به جستجو در قرآن بپردازید به صورت مرتب واژه های طیب، طهر و غسل را مشاهده می کنید که در مورد رعایت نظافت و بهداشت می باشند. قرآن مجيد برخي امور را حرام و بعضي ديگر را مباح و حلال می داند كه به طور مسلم، تمامی اين توصیه ها با توجه به وضع جسم و جان انسان بیان شده اند. هر آنچه در قرآن، حرام شناخته شده است، بي شك از لحاظ مادي يا معنوي براي مردم اثرات جبران ناپذیری در بر خواهد داشت و هر چه که در قرآن، از آن به حلال و مباح ياد مي شود، بر سلامت جسم و روح تاثیر می گذارد. از جمله محتویات قرآن که به بهداشت فردی در اسلام اشاره می کنند شامل موارد زیر می باشند.

 

در سوره مائده، آیه 90 به صورت واضح بیان شده است که هرگونه کثیفی و پلیدی نشانه عدم رستگاری است و در نقطه مقابل رعایت نظافت و بهداشت فردی در اسلام نشانه یک فرد رستگار می باشد. این آیه در واقع نشان دهنده این می باشد که تا چه میزان باید به رعایت بهداشت توجه کرد.

در قرآن مشاهده می کنیم که شرط اساسی برای عبادت خداوند، رعایت بهداشت می باشد، در واقع خداوند تنها از کسانی عبادتشان را قبول می کند که دارای بهداشت و نظافت ظاهری کافی باشند.

در زمینه بهداشت لباس نیز در قرآن آیاتی گفته شده است که از جمله آن ها، آیه 41 سوره مدثر می باشد که در آن به وضوح بیان شده است که لباس خود را پاکیزه نگه دارید.

پیامبر اکرم در زمینه بهداشت فردی در اسلام چگونه عمل می کرد؟

شیوه پیامبر اکرم در بهداشت فردیبررسی رفتار و شیوه حضرت محمد (ص) می تواند راهگشای ما در زمینه بهداشت فردی در اسلام باشد. اگر کتاب های تاریخی و زندگی نامه پیامبر را مورد مطالعه قرار دهید متوجه می شوید که ایشان تمامی جوانب را در زمینه نظافت بدن، بوی خوش و مراقبت از موی سر خود رعایت می کردند. پیامبر اکرم با شانه کردن مداوم موی سر خود، استحمام و سفارش سایر افراد جامعه به انجام این کارها الگویی کامل در زمینه رعایت بهداشت فردی بوده اند. در روایات متعددی ذکر شده است که پیامبر در گفتار و عمل به افراد نشان می دادند که جایگاه بهداشت فردی در اسلام، جایگاه ویژه ای دارد و باید به آن توجه ویژه ای داشت. موارد زیر از جمله رفتارهای پیامبر اکرم در زمینه نظافت فردی می باشند.

 

پیامبر اکرم روزهای خاصی از هفته را به مراقبت و کوتاه کردن ناخن خود اختصاص می داده اند که نشان از اهمیت ویژه این کار دارد. علم هم این روزها ثابت کرده است که مراقبت از ناخن و حفظ پاکیزگی آن می تواند در سلامت روحی و جسمی فرد تاثیرگذار باشد.

استفاده از عطر و بوی خوش که یکی از مخارج اصلی پیامبر اکرم بوده است، زبانزد عام و خاص است. در برخی روایات به این موضوع اشاره شده است که بیشتری هزینه ای که پیامبر در زندگی خود پرداخت می کردند مربوط به خرید عطر بوده است.

مراقبت از موی سر و صورت برای داشتن جسمی سالم تر و شاداب تر از موارد ضروری می باشد. پیامبر اکرم به این موضوع توجه ویژه ای نشان می دادند و به صورت مرتب با استفاده از شیوه ها و روش های مختلف مانند خضاب کردن، سعی در شاداب نگه داشتن موی سر و صورت خود داشتند.

 

سخن پایانی

همان طور که گفته شد رعایت بهداشت فردی در اسلام از اهمیت بسیاری برخوردار می باشد به گونه ای که اگر شما خود را یک فرد مسلمان می دانید باید به توصیه هایی که درمورد بهداشت در اسلام گفته شده عمل کنید تا مسلمانی کامل حساب شوید. سیره پیامبر اکرم (ص) و قرآن کریم دو منبع بسیار مهم برای پیدا کردن سبک زندگی می باشند که در آن ها به وفور در مورد بهداشت فردی توصیه شده است. به عنوان مثال از جمله آیات قرآن که در آن به بهداشت فردی اشاره شده است می توان به آیه 41 سوره مدبر اشاره کرد که در آن به وضوح بیان شده است که لباس خود را پاکیزه نگه دارید.

اگر زندگی پیامبر اکرم را نیز مطالعه کنید متوجه می شوید که ایشان تمامی جوانب را در زمینه نظافت بدن، بوی خوش و مراقبت از موی سر خود رعایت می کردند به گونه ای که در برخی روایات گفته شده بیشترین هزینه ای که پیامبر در زندگی خود پرداخت می کرده اند برای خرید عطر بوده. ایشان همواره در طول زندگی خود افراد جامعه را نیز به رعایت بهداشت فردی دعوت می کردند. اکنون بهتر است کمی با خود خلوت کنید و از خود سوال کنید که چه مقدار از این نکات مطلع بودید و یا از آن ها در زندگی روزمره خود استفاده کرده اید؟ کیان تنپوش تولید کننده انواع شورت مردانه پادار و …. می باشد. شما می توانید نظرات خود در زمینه بهداشت فردی را با ما به اشتراک بگذارید.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۴.۴ از ۵
از مجموع ۸ رای
‫3/5 ‫(1 نظر)