بهداشت پوست و مو

سلامت؛ واژه‌ای که منظور از آن رفاه و آسودگی در تمامی زمینه‌های جسمی ، روانی و اجتماعی است. طبیعی است که بخشی از این آسودگی خیال ریشه در ذهن خودمان دارد و بخشی از آن وابسته به اجتماع ما و نحوه برخورد افراد اجتماع با ما است. در جامعه ما نکاتی مانند طبقه زندگی، روابط عمومی، سطح سواد و شهروندی، زیبایی و … تاثیر گذار است. همه ما می‌دانیم که برای اینکه بتوانید شرایط را در نگاه اول به سود خود کنیم و اولین نکته تاثیرگذار در روابطمان ظاهر است. به همین علت رعایت بهداشت پوست و مو از مهم ترین مسائل زندگی افراد جامعه به شمار می رود.

 

مقدمه

سلامت؛ واژه‌ای که منظور از آن رفاه و آسودگی در تمامی زمینه‌های جسمی ، روانی و اجتماعی است. طبیعی است که بخشی از این آسودگی خیال ریشه در ذهن خودمان دارد و بخشی از آن وابسته به اجتماع ما و نحوه برخورد افراد اجتماع با ما است. در جامعه ما نکاتی مانند طبقه زندگی، روابط عمومی، سطح سواد و شهروندی، زیبایی و … تاثیر گذار است. همه ما می‌دانیم که برای اینکه بتوانید شرایط را در نگاه اول به سود خود کنیم و اولین نکته تاثیرگذار در روابطمان ظاهر است. به همین علت رعایت بهداشت پوست و مو از مهم ترین مسائل زندگی افراد جامعه به شمار می رود.

زیبایی بصری انسان بسته به پوست و مو دارد، چون در نگاه اول تنها بخش هایی از بدن هستند که مورد آنالیز افراد اطرافمان قرار می‌گیرد. ما می‌دانیم که ذات انسان با زیبایی خو گرفته است، و درست است که این زیبایی در منظر هر فرد به یک شکل نمود دارد ولی همه متفق القول هستن که فردی با شوره‌ی و یا پوستی کدر و ناسالم مقداری از زیبایی فاصله گرفته است.

در این مقاله از کیان تن پوش که تولید کننده انواع شورت پادار مردانه و.. می باشد، به بررسی بهداشت پوست و مو پرداخته شده است و با ذکر نکاتی ساده اما کاربردی به شما کمک می‌کند که پوستی سالم و مویی سرحال داشته باشید و خطر ابتلا به بیماری‌ها را از خود دور کنید.

 

پوست

صورت زنی که ماسک صورت زدههمانگونه که خود مطلع هستید، پوست خارجی‌ترین اندام انسان و اولین لایه دفاعی بدن در مقابل تمامی صدمات و آسیب‌هاست. پوست خود شامل سه بخش زیر است.

لایه اپیدرم:نازک‌ترین لایه و خارجی ترین لایه

لایه درم: لایه ضخیم و میانی

لایه هیپودرم: داخلی‌ترین لایه و متصل کننده پوست به سایر بافت‌های بدن

هر سه‌ ی این بخش‌ها در ضخیم‌ترین مکان پوست، نهایتا ضخامتی 6 میلی‌متری دارد، اما قوی‌ترین دژ دفاعی انسان است.

باید بدانید که پوست جزو بزرگ‌ترین اعضا‌ی بدن است. پوست انسان همواره در حال رشد و تغییر است و نمود کلی از سلامت جسمانی است. به عنوان مثال، افرادی که بر سر شانه‌ی خود جوش و آکنه دارند، دچار مشکل کبدی هستند. همان گونه که می‌بینید، پوست از ارگان‌های حیاتی بدن است و حفظ و نگه‌داری از آن بسیار مهم و ضروری است. بسیاری بیماری‌ها هستند که با وجود همین پوست هرچند نازک به انسان منتقل نمی‌شوند، اما با کوچک‌ترین زخم و جراحت بر روی پوست، آن بیماری به انسان سرایت می‌کند.

برای حفاظت از پوست شما در بدو باید با روش‌های پیشگیری بیماری‌های آن آشنا شوید و سپس با آشنایی با بیماری‌های آن، بدانید که در مواجهه با هر کدام باید چه راهکار‌ی را انتخاب کنید و جلوی پیش رفت آن را بگیرید.

پیش‌ گیری از بیماری‌ های پوست

برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به صفحه خرید لباس زیر آنتی باکتریال مراجعه کنید.

صورت خانمی که پیشانی خودش رو گرفتهبهترین راه عاری بودن از بیماری‌ها و مشکلات اصلاح شیوه زندگی و به عبارتی پیشگیری از وقوع اعمال و رفتاری است که موجبات آسیب به انسان را فراهم می‌سازد. برای این کار در ادامه نکاتی آورده ‌می‌شود که با انجام آن‌ها پوست خود را در مقابل انواع بیماری‌ها قوی می‌کنید.

پاکسازی پوست: مشخص است که تمیز بودن و پاکیزه کردن پوست اولین کاری است که باید انجام دهید تا سطح پوستتان را از هر گونه عامل بیماری‌زا عاری سازید.

لایه برداری: پوست انسان همواره در حال رشد کردن است و سلول‌های آن به طور معمول هر یک ماه به طور کامل عوض می‌شوند. سلول‌های مرده خود را به شکل لایه‌های پوست نشان خواهند دادو این لایه‌ها مکان‌های خوبی برای رشد و تکثیر عوامل بیماری‌زا هستند. با لایه برداری می‌توان این عامل را هم حدف کرد.

دوری از اشعه‌ های مضر: اشعه‌های پیرامون ما سلول‌های پوستی ما را یا می‌کشند و یا مورد تغییر ژنتیک و جهش قرار می‌دهند. تا حد امکان از این اشعه‌ها دور باشید.

آبرسانی و عدم خشکی پوست: خشکی بیش از حد پوست باعث ایجاد شکاف و از هم گسستن آن می‌شود. برای جلوگیری از این امر از انواع ماسک‌ها و کرم‌های موجود طبیعی بهره بجویید. روغن‌هایی نظیر روغن بادام، روغن کنجد و یا سایر مواد حاوی ویتامین E به شما در این فرایند کمک می‌کنند.

تغذیه: پوست برای بازسازی و رویش نیاز به موادی دارد. این مواد برای تولید کلاژن بسیار ضروری هستند چون کلاژن اصلی ترین ماده در بازسازی پوست است. اصلی ترین نقش در تولید کلاژن با تغذیه است. ماهی، سبزیجات تازه‌ی سبز، ویتامین ث، تخم مرغ، گوجه فرنگی، مغز تخم کدو، آووکادو، سیر، دانه‌ی گیاه شیا و ژلاتین منابع مهم برای کمک به تولید کلاژن در بدن هستند. با اضافه کردن این مواد به رژیم غذایی خود می‌توانید اطمینان حاصل کنید که پوستتان کلاژن مورد نیاز برای حوان سازی خود را دریافت می‌کند.

نوشیدن آب: امری بسیار ساده و ضروری که اکثر ما آن را رعایت نمی‌کنیم. با نوشیدن روزانه 8 تا 10 لیوان آب، بدن فعالیت‌های خود را به راحتی و بدون فشار انجام می‌دهد و همه چیز در جای خود به بهترین شکل انجام می‌شود.

ورزش کردن: باعث حذف انواع چربی‌ها شده و سیستم بدن را به سمت سلامتی سوق می‌دهد ضمن اینکه باعث افزایش راندمان بدن هم می‌شود. باعث افزایش تحرک سیستم خون رسان بدن تحریک می‌شود و بدن اکسیژن بیشتری به اندام‌ها می‌رساند. ضمن اینکه باعث ترشح هورمون‌هایی هم در بدن می‌شود که ایمنی بدن را افزایش می‌دهند.

دوری از استرس: استرس موجب ضعف سیستم ایمنی بدنتان می‌شود و او را در مقابل انواع بیماری ها کم دفاع و یا بی دفاع می‌کند.

خواب: خواب کافی و به موقع باعث می‌شود که نظم بدن حفظ شود و اندام‌ها راحت به وظایفشان برسند اما خواب کم یا بد موقع باعث استهلاک سیستم‌های بدن می‌شود.

بیماری‌ های پوست و راه‌ کار مقابله با آن

صورت خانمی که به دو بخش سالم و دارای آکنه تقسیم شدهپوست هم مشابه سایر اندام‌ها بیماری‌های مخصوص خود را دارد. در زیر شایع‌ترین‌ این بیماری‌ها بررسی می‌شود.

آبله مرغان و زونا: بیماری است بدون درمان خاص که اکثر افراد یک‌بار به آن مبتلا می‌شوند و واگیر دار است. این بیماری منشا ویروسی دارد. نشانه‌های آن خارش پوست و جوش‌های آب دار همراه با تب است. این بیماری در کودکان حاد نیست اما برای بزرگ سالان اگر شدت بگیرد تبدیل به زونا می‌شود که خطرناک است.

برص یا لک ‌و پیس: یک خطا و یک نقص ژنتیکی در رنگدانه‌هاست که تعدادی از رنگ‌دانه‌ها با سایر رنگدانه‌ها تطابق ندارد و نواحی روشن‌تر یا تاریک‌تری نسبت به سایر قسمت‌ها ایجاد می‌کند. علت آن ناشناخته است. روش درمان این بیماری با جداسازی رنگدانه‌های معیوب و تزریق رنگدانه‌های سالم ممکن است.

آفتاب سوختگی: نوعی واکنش و التهاب پوست است در مقابل تابش بیش از حد آفتاب. از نشان‌های آن می‌توان به قرمزی پوست، حس درد، تاول و سوزش اشاره کرد. این بیماری درمان خاصی ندارد اما برای کاهش درد و التهاب می‌توانید از دوس آب سرد و یا کرم‌هایی مانند لیدوکائین یا وازلین استفاده کنید.

سرطان پوست: سرطان یعنی رشد بیش از حد و نامتعارف یک سلول. این بیماری به شکل‌های گوناگون خود را نشان می‌دهد. نقاط شفاف، فلس مانند، قهوه‌ای مایل به زرد یا چند رنگ از نشانه‌های آن است. هنوز درمان قطعی برای این بیماری کشف نشده است.

آکنه یا جوش: از شایع‌ترین بیماری‌های پوست می‌باشد. این بیماری از بیماری‌های بین پوست و مو می‌باشد. علت این بیماری آن است که غدد چربی، چربی را به سوراخ فولیکول مو میفرستند و از آن‌جا چربی به بیرون نفوذ می‌کند و به صورت جوش ظاهر می‌شود. این بیماری درمان عام و قطعی ندارد و بسته به علت و لایه‌ی مشکل‌دار پوست درمان‌های ارائه شده متفاوت است.

 

مو

موی خانمی که در حال شانه شدن استمو یک بخش از بدن انسان و پوست است که قابلیت رویش دارد. مو، جزئی از عایق بندی بدن انسان است و از طرف دیگر دفع‌کننده بعضی از مواد زائد بدن. امروز مو بیشتر، یکی از ارکان زیبایی انسان به شمار می‌رود پس حفظ شادابی و طراوت آن بسیار مهم است. از طرفی با توجه به حجم آلاینده‌های جوامع شهری و وجود انواع عوامل بیماری‌زا د سطح شهر، حفاظت از مو بسیار بسیار سخت است. در ذیل به نکاتی اشاره می‌شود که با شادابی و سلامت مو‌های شما کمک می‌کند و در بخش دوم، بیماری‌های شایع، علائم و نشانه‌‌ها و راه درمان هر یک ذکر می‌شود.

نکته‌ای در مورد مو وجود دارد و آن این است که شرایط مو عموما وابسته به وراثت فرد است.

پیشگیری از بیماری‌های مو

تصویر موی خانمی که نشان دهنده موخوره شدگی استشست‌وشو: از آن‌جا که شست‌وشو اولین و مهم ترین نکته در حفظ سلامتی است باید نگاه ویژه‌ای به آن داشت. اگر در زمانی که عوامل بیماری‌زا به موها می‌رسند آن‌ها را حذف کنید، دیگر بیماری به سراغ شما نمی‌آید. علاوه بر ایندمای آب شست‌وشو هم مهم است. زیرا آب داغ باعث از بین رفتن لایه محافظتی پوست می‌شود و مو را از درخشندگی و شادابی دور می‌کندو بهترین دما برای شست‌وشو مو، دمای معمولی است به صورتی که پوست نسوزد، یعنی ولرم باشد.

تقویت مو: نازک و ضعیف بودن مو از دیگر بیماری‌های شایع است. برای رفع این مشکل ابتدا باید به تغذیه توجه کرد،و در ادامه عوامل بیرونی آسیب رسان را حذف کرد. در انتها و برای تقویت می‌توان از محصولات سیلسکون دار استفاده کرد.

عدم استفاده از سشوار – بابلیس – اتو مو: این ابزارها همگی سلامت مو را از بین می‌برند و عموما باعث سوختن مو می‌شوندو تا حد امکان از استفاده از این وسایل دوری بجویید. استفاده از این ابزار موجب بروز بیماری مروارید می‌شود.

شانه کردن: شانه کردن از رفتارهایی است که نمی‌توان آن را کنار گذاشت، اما می‌شود آن‌را به طور صحیح و با خطر کمتر انجام داد. برای این کار کافی است در ابتدا از شانه کردن موهای کاملا خیس یا کاملا خشک خود پرهیز کنید. در شانه کردن از فشار وارد کردنن بیش از حد پرهیز کنید.

بستن مو: عموما دختران به سبب مزاحمت موهای بلندشان در فعالیت‌های روزمره، موهای خود را با استفاده از وسایلی مثل کش، سنجاق سر، تل، بافتن و … می‌بندند و آن را محدود می‌کنند. از بستن محکم‌ها یا کشیدن زیاد موها جدا خوداری کنید. مدت زیادی هم موهای خود را در حالت بسته نگه ندارید.

استفاده از پوشش های ثابت کننده: این مواد چیزی جز ضرر برای شما ندارند. این مواد چسبنده عوامل بیماری زا را جذب می‌کنند و تا مدتی در محل موهای شما نگه می‌دارند.

استفاده از لوسیون‌ها گیاهی: از موادی مانند حنا، سدر، بابونه و … برای تقویت و زیبایی موهای خود استفاده کنید.

تغذیه: مو مانند سایر قسمت‌های بدن برای باز سازی، نیازمند موادی است. داشتن رژیم غذایی سالم باعث می‌شود مو هیچگاه دچار فقر و ضعف ماده خاصی نشود. در این حین سعی کنید از سبزیجات و مواد کلسیم و روی دار بیشتر در برنامه‌غذایی‌تان بهره ببرید.

 

بیماری‌های مو و راهکار مقابله با آن

موخوره: از شایع‌ترین بیماری‌های مو است و علت آن خشکی بیش از حد مو می‌باشد. در این بیماری سر تارهای مو به چند قسمت تقسیم می‌شوند. برای درمان آن یا باید موهای خود را به حد کافی و مناسب کوتاه نمایید و یا چربی مناسب را به آن بدهید.

مروارید: در این بیماری هر تار مو مانند یک ریسمان مرواریدی می‌شود. مو در نقاط متورم دچار ضعف می‌شود. علت این بیماری استفاده مداوم از سشوار، بابلیس و اتو مو می‌باشد. این بیماری با رعایت بهداشت و استفاده نکردن از وسایل فوق به طور خودکار حل می‌شود.یماری سر تارهای مو به چند قسمت تقسیم می‌شوند. برای درمان آن یا باید موهای خود را به حد کافی و مناسب کوتاه نمایید و یا چربی مناسب را به آن بدهید.

شپش: شوره: شوره اصطلاحی است که به پست خشک شده سر اطلاق می‌شود. علت اصلی این بمیاری عدم رعایت بهداشت است. در این بیماری، پوست کف سر خشک شده و جدا می‌شود و در موها به صورت برف می‌نشیند. با رعایت بهداشت و شست‌وشو مناسب و به موقع این بیماری به طور خودکار حذف می‌شود.

ریزش: این بیماری به دو دسته کلی تقسیم می‌شود. اول وراثتی و دوم عوامل بیماری‌زا مانند استرس. در گونه اول بسته به نوع وراثت و در صورت مقطعی بودن ریزش مو می‌توانید پس از توقف ریزش اقدام به کاشت مو کنید. برای گونه دوم باید در پی حذف عامل بیماری‌زا برایید. بعد از حذف عامل بسته به شرایط و ژنتیک‌تان امکان رویش مجدد مو و یا فقط قطع شدن ریزش مو خواهد بود.

آلوپسی: این بیماری از عجیب‌ترین بیماری‌های ممکن است و به عبارتی حاصل خود درگیری اعضای بدن می‌باشد. در این بیماری قسمت ایمنی بدن مو را به عنوان مهاجم و عاملی بیماری زا شناسایی می‌کند و به آن حمله می‌کند تا آن‌را حذف کند. متاسفانه این بیماری هنوز درمان قطعی ندارد.

توجه داشته باشید که بهترین و مطمئن‌ترین راه برای هرگونه فعالیت در زمینه بهداشت پوست و مو ، مشاوره گرفتن از پزشکان و متخصصان این حوزه است.

 

سخن پایانی

با توجه به موارد گفته شده، حالا می‌توانید بسیاری از عوامل و بیماری‌های رایج پوست و موی خود را بدون مراجعه به دکتر متخصص بشناسید و گاهاً در صدد درمان و بهبود شرایط آن با ماسک‌ها و داروهای خانگی برآیید. البته پیشنهاد ما این است که حد المقدور از درمان‌های سر خود با داروهای شیمایی پرهیز کنید زیرا ممکن است عوارض زیاد و جبران ناپذیری را برای شما داشته باشد.

در هر حال، بیماری‌های پوست و مو، در اثر رعایت نکردن بهداشت پوست و مو رخ می‌دهد و برای همه‌ی افراد اجتناب ناپذیر است. نمی‌توانید مطمئن باشید که هیچگاه به این بیماری‌ها دچار نمی‌شوید. بنابراین بهتر است پیشگیری را اولویت کار خود قرار دهید تا نگران درمان‌های بعدی بیماری نباشید. رعایت نکات پیش پا افتاده و ساده‌ای که در این مطلب برای شما عنوان کردیم، می‌تواند شروع بسیار خوبی برای بهبود شرایط جسمی و روحی شما باشد. خیلی از افراد به دلیل بیماری‌های پوست و مو، دچار عوارض روحی نیز می‌شوند؛ بهتر است با رعایت نکات بهداشت پوست و مو ، خود را در مقابل این بیماری‌ها نیز مقاوم کنید.

۱
۲
۳
۴
۵
میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۵ رای
‫5/5 ‫(1 نظر)